Žilina zruší v rámci racionalizácie ZŠ v Zádubní a Mojšovej Lúčke

28.01.2013 Žilina

Žilina 28. januára (TASR) – Mesto Žilina zruší v rámci racionalizácie základné školy (ZŠ) v Zádubní a Mojšovej Lúčke. Dve susediace školy na sídlisku Solinky – ZŠ Gaštanová a ZŠ Limbová zatiaľ zostanú zachované. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval primátor Žiliny Igor Choma.

Po diskusiách s verejnosťou a riaditeľmi ZŠ Limbová a ZŠ Gaštanová považuje žilinský primátor za dôležité prehodnotiť racionalizáciu škôl. „Podstatným dôvodom je pre mňa to, že vedenia obidvoch škôl predložili návrh opatrení, ktoré chcú realizovať. Aby sa škola dostala z červených do reálnych čiernych čísel. Pre mňa sú podklady, ktoré pripravili vedenia škôl, naozaj relevantné,“ povedal Choma.

Doplnil, že dal pokyn odboru školstva, aby vyhodnotil obidva návrhy. „V prípade, že odbory školstva a financií ich vyhodnotia ako pozitívne, viem si predstaviť, že budem trvať na tom, aby sa zrušili školy v Zádubní a v Mojšovej Lúčke. V tejto súvislosti chcem ešte urobiť stretnutie so zástupcami rodičov, učiteľov, riaditeľmi a vedením škôl na Martinskej ulici a V. Javorku. Pretože tam je diskusia o tom, na akú školu by kto chcel ísť. Lenže to nie je o tom, kto kde chce ísť, ale čo je z pohľadu mesta ekonomickejšie,“ skonštatoval primátor Žiliny.

V prvom kroku racionalizácie podľa neho zruší mesto dve školy a v druhej etape racionalizácie bude študovať podklady od riaditeľov ostatných škôl. „Odbor školstva si vyžiada od všetkých riaditeľov škôl v našej zriaďovateľskej pôsobnosti návrhy, akými sa chcú vysporiadať s nepriaznivou ekonomikou škôl. A aj na základe týchto návrhov, komunikácie s rodičmi, so zástupcami, budeme hľadať riešenie v rámci druhej etapy, ktoré školy ďalej budeme rušiť. Dá sa predpokladať, že ak by sme sa dostali na optimum, čo sa týka počtu žiakov v našich školách, isto budeme hovoriť o dvoch až troch ďalších školách,“ uviedol Choma.
 

Vyberte región